Що робити якщо не вмикається екран ноутбука

Що робити якщо не вмикається екран ноутбука
Якщо під час спроби запустити лептоп ви виявили, що його екран не вмикається, слід розглянути основні сценарії розвитку подій і методи боротьби з проблемою. Існують десятки причин неполадок монітора, при цьому багато з них легко усунути власноруч без звернення до сервісного центру. Для цього потрібно відкотити налаштування і приступити до більш ретельної діагностики.

Основні причини чорного дисплея на лептопі

Список факторів, через які дисплей лептопа відмовляється вмикатися, досить великий. Серед них:

  • Неправильне налаштування апаратних комплектуючих.
  • Серйозний дефект акумуляторної батареї або зарядного пристрою.
  • Обрив шлейфу, вихід з ладу підсвічування або модуля екрана.
  • Пошкодження планок ОЗП або слота для цього компонента.
  • Вихід з ладу графічного процесора.
  • Поломка системної плати в результаті перегріву або отримання серйозних пошкоджень.

Звісно, далеко не всі проблеми можна усунути своїми руками. У деяких випадках доведеться звернутися по професійну допомогу. Тому слід розглянути ті завдання, які цілком реально вирішити самостійно.

Найчастіше дисплей не запускається через неполадки з відеокартою. Щоб перевірити це, потрібно підключити до лептопа зовнішній екран. Якщо зображення не з'явилося, значить корінь збоїв криється саме в графічному чипі.

Проводити заміну такої важливої деталі без належного досвіду та інструментів не рекомендується. Краще довірити це навченому фахівцеві.

Найчастіше екран не запускається через найпримітивнішу причину - пошкодження кнопки ввімкнення пристрою. Щоб перевірити це, потрібно вимкнути девайс, від'єднати кабель і витягти батарею з корпусу. Далі слід повернути прилад у вихідне положення і затиснути клавішу живлення на 30 секунд. Якщо ноутбук запустився, але екран залишається чорним, рекомендується повторити процедуру ще раз і утримувати до 2 хвилин.

Якщо екран періодично гасне під час роботи за значних навантажень, найімовірніше, це спричинено перегрівом внутрішніх компонентів. Тому рекомендується перевірити їхню температуру, починаючи з відеокарти. Якщо графічний процесор перегрівся (оптимальна температура вказана на сайті виробника), необхідно оцінити справність системи охолодження. У деяких випадках проблема вирішується шляхом очищення внутрішніх поверхонь або встановлення підставки з додатковим охолодженням.

Діагностика функціональності екрана

З метою виявлення неполадок у моніторі, потрібно перевірити, як взаємодіє графічне ядро і системна плата. Для цього необхідно під'єднати до портативного комп'ютера зовнішній монітор за допомогою відповідного кабелю (HDMI, VGA) і запустити його. Якщо після таких маніпуляцій екран почне відображати картинку, значить є проблеми в шлейфі або підсвічуванні матриці. Треба замінити матрицю ноутбука.

Увімкнення екрана проводиться тільки після його підключення. Для зручного перемикання між моніторами підходять клавіші Fn - F8, або інша комбінація залежно від моделей пристрою.

Подальші операції з усунення неполадок будуть проводитися з комплектуючими, що вийшли з ладу.

Практичне усунення неполадок

Перед проведенням будь-яких дій з відновлення працездатності екрана слід відкотити заводські апаратні налаштування. Можливо, такий крок дасть змогу усунути проблему і повернути нормальну роботу обладнання:

  1. Відключаємо лептоп і дістаємо з розетки шнур.
  2. Витягуємо акумулятор із корпусу і натискаємо на клавішу живлення протягом 25 секунд.
  3. Вставляємо акумулятор назад і підключаємо блок живлення.
  4. Запускаємо ноутбук повторно.

Після скидання системних налаштувань ноутбук має запросити спосіб входу в систему. З доступного списку слід вибрати "Звичайний запуск Windows".

Також подібне повідомлення з'являється в разі неполадок у BIOS. Якщо ви провели оновлення драйверів і скидання налаштувань, але проблема не зникла, потрібно розібрати корпус і виконати більш глибоку перевірку матриці.

Вирішення проблем із BIOS

Процедура скидання налаштувань BIOS може принести позитивні зміни, якщо перед цим були допущені будь-які помилки під час роботи з цим розділом. Для скидання потрібно скористатися клавіатурою:

  1. Після завантаження ноутбука слід натиснути на клавішу Delete і скинути налаштування кнопкою F
  2. Внесені зміни зберігаються за допомогою клавіші F
  3. Залишається перезапустити ПК і перевірити, чи вирішено проблему.

Якщо вам не вдалося встигнути натиснути на відповідну кнопку, налаштування можуть не зберегтися, а дисплей залишиться чорним. Іноді доводиться витягувати батарейку CMOS (невелике джерело живлення на материнській платі, в якому збережено налаштування БІОС).

Якщо другий дисплей працює коректно, а монітор ноутбука взагалі не запускається навіть після скидання налаштувань BIOS, краще перепрошити цей засіб, використовуючи такі методи:

  • Засіб "MS-DOS".
  • Програмні інструменти операційної системи.

Найпростіший спосіб передбачає використання стороннього програмного забезпечення. При цьому рекомендується відкрити сайт розробника вашої плати і завантажити офіційні драйвери для BIOS.

Важлива вимога! Перед оновленням BIOS слід створити резервну копію операційної системи, щоб у разі виникнення помилок повернутися до попередньої точки відновлення. В іншому разі система може не запуститися.

Вирішення проблем з оперативною пам'яттю

Нерідко проблеми з роботою монітора пов'язані з неполадками оперативної пам'яті. Плата перестає коректно функціонувати через перегрів, програмні збої або накопичення пилу. При цьому самостійне чищення внутрішнього простору може призвести до додаткових порушень. Так, ви можете неправильно підключити плату ОЗП або пошкодити шлейф. У будь-якому разі, потрібно демонтувати корпус пристрою і переконатися в правильності з'єднання.

Неполадки в модулях оперативної пам'яті можуть проявитися після пролиття будь-якого напою на клавіатуру або підвищення вологості повітря в приміщенні. Щоб позбутися несправностей, потрібно зробити наступне:

  1. Відключити електропостачання і витягти батарею ноутбука.
  2. Розібрати кришку лептопа і дістатися до місця, де розташований модуль ОЗП.
  3. Обережно відігнути кріплення плати і дістати оперативну пам'ять. Якщо в ноутбуці є кілька модулів, потрібно витягти всі.
  4. Продути комплектуючі за допомогою балончика зі стисненим повітрям для просушування.
  5. При виявленні слідів окислення прибрати їх.
  6. Закріпити всі планки назад у ноутбуці за допомогою фіксаторів до появи характерних клацань.

Після проведення таких дій потрібно зібрати всі конструкції назад і прикрутити їх кріпильними болтами. Якщо процедура не принесла позитивних змін, можливо деталі були виведені з ладу. У більшості випадків відбувається обрив шлейфів, коротке замикання або пошкодження підсвічування. При таких апаратних пошкодженнях потрібно звернутися за допомогою до фахівців.

Ще можна спробувати переставити плату в інший слот або роз'єм. Іноді це спрацьовує.

Що робити якщо не вмикається екран ноутбука

Путь

Фильтры

эксплуатация

Теги

не вмикається екран ноутбука, не працює екран ноутбука, чому не вмикається екран ноутбука, як полагодити екран ноутбука

Похожие